In tegenstelling tot het Westen, is het in Litouwen niet echt gebruikelijk om een kluis in het huis te hebben. In het buitenland is het vrij gebruikelijk om meerdere kluizen in het huis te hebben met verschillende functies. In Litouwen wordt normaal gesproken een kluis aangeschaft wanneer een kluis verplicht is volgens de Litouwse wetgeving, bijvoorbeeld bij wapenbezit. In Litouwen wordt vaak een kluis aangeschaft na een diefstal – in andere woorden, als het al te laat is.

Het is moeilijk te zeggen waarom mensen hun eigendommen niet meteen beveiligen. Normaal gesproken denken mensen al snel dat hun eigendomen voldoende beveiligd zijn achter een goede en dure deur, samen met een alarminstallatie. Bovendien rekenen mensen op de verzekeringsmaatschappijen om de schade te vergoeden in geval van diefstal, als ze verzekerd zijn. Het is opmerkelijk dat de bewoners van woonhuizen geen kluis aanschaffen, aangezien het heel gemakkelijk is voor inbrekers door een raam naar binnen te komen. Dit soort inbraken neemt toe. U kent waarschijnlijk iemand die het slachtoffer van een inbraak is geweest. Het is verrassend dat er zelfs rijke mensen zijn met een luxueuze woning die geen kluis hebben.

Waarom moet u onmiddellijk een kluis aanschaffen?

KluisWij zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van onze eigendommen - niemand anders zal daarvoor zorgen. De beste beveiliging is een uitgebreide beveiliging. Indien uw deur oud of niet veilig is, dan moet u een nieuwe hoogwaardige deur aanschaffen, bijvoorbeeld een beveiligingsdeur. Een goede deur zal de kans op diefstal te verminderen. Zelfs als een inbreker uw raam breekt om binnen te komen, zal het moeilijk worden om de gestolen voorwerpen via het raam te verwijderen. Bovendien zal een gebroken raam er altijd verdacht uitzien en de aandacht van buren trekken.

Als u op de begane grond of op de bovenste verdieping van een woonhuis of in een appartement woont, dan zullen extra vergrendelingen bescherming bieden tegen inbrekers, die voorkomen dat het raam met extra druk geopend kan worden. Vergrendelbare handgrepen zijn ook zeer nuttig. Zulke investeringen zijn minimaal, maar de voordelen zijn aanzienlijk. De eigenaren van woonhuizen moeten het niet makkelijker maken voor inbrekers, door ervoor te zorgen dat er niet een ladder, steiger of iets anders buiten staat wat toegang tot het huis kan vergemakkelijken voor ongewenste personen. Een alarminstallatie lijkt een goede oplossing, maar het zal een inbreker niet beletten om het huis binnen te komen, hoewel de tijd binnen verkort zal zijn. Een inbreker heeft namelijk maar een paar minuten nodig om uw meest waardevolle eigendommen te stelen, eigendommen die u misschien wel uw hele leven heeft verzameld. Een verzekering is alleen nuttig als u volledige of gedeeltelijke verzekeringsdekking heeft, maar geen verzekeringsmaatschappij zal in staat zijn om uw gestolen eigendomen terug te geven of een rustige nacht te garanderen.

Bovendien is het in het buitenland gebruikelijk dat verzekeringsmaatschappijen alleen eigendommen en kostbaarheden verzekeren als het huis voorzien is van een kluis. Het verzekeringsbedrag is dan ook nog afhankelijk van het beveiligingsniveau van de kluis. De kluizen hebben een zogenaamde “contant geld en kostbaarheden” rating die door de verzekeringsmaatschappijen overwogen wordt. Litouwen kent deze Westerse praktijk nog niet, maar dat zal waarschijnlijk binnenkort veranderen.

Maar hoe zit het met de morele schade waar we geen prijskaartje aan kunnen hangen? U kunt bijvoorbeeld media met foto’s van uw gelukkigste momenten of contant geld verliezen, documenten of laptops kunnen in de handen van vreemden vallen. Dit toont alleen maar hoe belangrijk het is dat er een kluis in elk huis is. Natuurlijk vervangt een kluis geen alarminstallatie of verzekering, maar het zal voorkomen dat een inbreker snel kostbaarheden of geld steelt. Uiteraard zijn er kluizen die niet door veel inbrekers gekraakt kunnen worden, zelfs niet als er genoeg tijd is, maar zelfs een conventionele kluis dient als een onoverkomelijk obstakel voor een inbreker die weinig tijd heeft.

Om beter inzicht te krijgen in de noodzaak voor een kluis, zie hieronder de lijst met eigendommen die thuis gewoonlijk in een kluis bewaard worden:

 • Persoonlijke documenten (paspoorten, geboorteakten, enz.);
 • Contant geld en kredietkaarten;
 • Documenten: woningdocumenten, bouwovereenkomsten, andere overeenkomsten, vennootschapsdocumenten, enz.;
 • Belangrijke media en andere informatie gedownload van uw computer, informatie die niet alleen tegen dieven moet worden beveiligd, maar ook onbevoegde personen;
 • Computers, andere apparaten met belangrijke gegevens;
 • Sierraden, muntverzamelingen;
 • Horloges;
 • Postzegels;
 • Kunstwerken, waardevolle stukken;
 • Dure gereedschappen, kleine apparaten;
 • Persoonlijke, oude en waardevolle foto’s;
 • Dagboeken;
 • Sleutels en toegangskaarten;
 • Tickets;
 • Andere voorwerpen van emotionele waarde.

Kortom, alle beveiligingsmaatregelen zijn belangrijk. Geen maatregel is een vervanging van een andere, vooral tegenwoordig, omdat het aantal misdrijven niet afneemt. Een kluis is een belangrijk deel van de beveiliging van elk huis. Geen ander beveiligingsmiddel beschermt uw woning tegen onmiddellijke diefstal zoals een kluis. Hier is een tip voor iedereen – zorg voor de beveiliging van uw woning, zodat u morgen geen spijt hoeft te hebben.